Titel: Jätarpojken hos jättarna.

Meddelare: Hemmansägare Erik Sjöström  År: 1915

Socken/stad: Säbrå  By/kvarter: Sörmark

Det var en jätarpojke som allt rackartyg hittade på, som jätarpojkar brukar. En dag kom han in i skogen till en slått, som han aldrig förut sett. Pojken öppnade leet och släppte in kreaturen. Men då kom där fram en stor trollgubbe (här-jätte) och skulle köra bort pojken, för det var hans slått. Nu hade pojken i sin konst en "mûost" (mycket torr, spröd ost). Den tog han fram, smulade sönder mellan händerna och sade: "Om du inte går härifrån och håller käften, så skall jag göra med dej så som jag gör med den här stenen." Trollgubben trodde att det verkligen var en sten, och han blev så förtjust i pojkens styrka, att han ville leja honom till dräng. Jaha, pojken följde med honom hem. Allra först skulle de gå till skogen och ta hem ett "vetrom" (en vedstock). Trollgubben tog i och bröt ned ett förfärligt stort vedtrom. Pojken ordnade så till att gubben gick före och bar storändan, och pojken hoppade upp på stocken och red hem Så ville trollets gumma , att de skulle gå efter vatten i en sjö nedanför gården. Trollet kom fram med en så ofantligt stor, att pojken inte skulle ha orkat röra stången. Men hansade: "Vad tjänar det till att ta den där lilla pytsen. Vi tar hela sjön på en gång så räcker det en stund. Trollet var med om detta. Då de kom ned till sjön, sade pojken: "Jag som ör ung skall springa på andra sidan och bära den kanten, så får i bära i den här kanten." Trollet högg tag i stranden, men han fick intet tag, ty stenarna lossade. Pojken på andra sidan ropade: "Vad står i där och sölar efter! Ser i inte, huru jag lyfter, så att vattnet skvalpar över åt er sida." Så gjorde det ock, men det var vinden, som drev vågorna över sjön. Men trollgubben blev rädd att pojken skulle stjälpa över honom hela sjön, och bad honom därför gå tillbaka till sina kor.